Sådan fungerer FM-radioen

FM radioEn FM radio er nok den form for radio, som de fleste kender bedst. Det er en god gammeldags radio, og her kan man finde de forskellige kanaler på frekvenser. Hver kanal har sin egen frekvens. Traditionelt set skulle man dreje på et hjul på radioen for at finde den rette frekvens, og så gjaldt det om at finde det helt rette punkt, hvor lyden var mest ren, og der var mindst mulig skratten. Men nu om dage kan man få sin radio til at søge efter frekvenser, hvor der ligger en radiokanal, og det er derfor nemmere at have med at gøre. FM har en frekvens mellem 87,5 Mhz og 108 Mhz. Mhz står for megahertz, og hertz angiver, hvor mange svingninger der er per sekund.

Frekvensen er en bølge, hvor radiokanalen ligger på denne bølge. Mange kender derfor også udtrykket “radiobølge”. Der er nogle ulemper ved FM-radio, da der for eksempel kun kan ligge én radiokanal på hver frekvens, og det er nødvendigt, at der er et mellemrum mellem de forskellige kanaler, så der ikke opstår forstyrrelser kanalerne imellem. Der er derfor en begrænsning for, hvor mange kanaler, der kan eksistere.
En anden ulempe er i forbindelse med lokalradio, der stort set eksisterer alle steder. Hvis man befinder sig på grænsen af et lokalområde, kan man opleve problemer med modtagelse af signal, og man kan måske blive forstyrret af kanalerne i naboområdet, især hvis lokalradioerne har samme eller nærliggende frekvenser.
Derudover har samme radiokanal forskellige frekvenser rundt omkring i landet. Dette er et problem for de landsdækkende kanaler. De kan ikke have samme frekvens i hele Danmark, så når man kører bil rundt i landet, kan man miste forbindelsen og skal finde den nye frekvens, når man kommer til et nyt område. I nyere biler er dette problem dog løst ved, at radioen selv skifter frekvens, når det bliver aktuelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *