Historien om radioen

The history of radioOrdet radio er en forkortelse af radiofoni. I dag er radioen et massemedie, der kan overføre lydsignaler fra en radiostation til en radiomodtager. Det kan gøres enten analogt eller digitalt. Radioen har dog ikke altid handlet om at høre musik, sådan som den umiddelbart opfattes i dag.
Førhen var radioens funktion primært at kommunikere med hinanden via morsekoder. Det var i fokus frem til slutningen af 1. Verdenskrig. Via radioen kunne man kommunikere fra sted til sted. I den samme tidsperiode var der dog flere opfindere og amatører, der prøvede på at overføre musik, tale og sang til radioen.

I 1916 var der en ung amerikansk forretningsmand ved navn David Sarnoff, som fandt på den idé, at alle og enhver skulle have mulighed for at høre musik i sit hjem via det, han kaldte en “radio music box”. Han mente også, at vigtige begivenheder skulle kunne høres denne vej.
I begyndelsen af 1920’erne begyndte man så i Danmark at opleve prøveudsendelser fra amatørradioer, og i Ryvang forsøgte man sig også med rigtige radioudsendelser. Da man nåede til 1924, blev der sendt private radioudsendelser fra Københavns radiofoni og fra Ryvang Radio, mens dagbladet Politiken sendte Radio-avis. Året efter år 1925 indførte man monopol som forsøgsordning, og det blev gjort permanent i 1926, hvor man oprettede Statsradiofonien.

Radioen har altså endnu en historie bag sig, der er mere end 100 år gammel. Man har allerede brugt radioen fra før 1. Verdenskrig. Den har derfor gennemgået en lang historisk periode, hvor der er sket rigtig mange ting, og radioen har da bestemt også udviklet sig rigtig meget. Det var dengang en form for kommunikation fra sted til sted, hvor man i dag kender radioen som et massemedie, der primært bruges til at underholde, når man arbejder, transporterer sig, har gæster og meget andet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *