DAB-radioen kommer til

DAB radio willSom der også kan læses om på denne side, er der nogle ulemper ved FM-radioen. Der er en begrænsning for, hvor man kanaler, som kan eksistere, da der kun kan være en kanal per frekvens, og samtidig kan den samme kanal skifte frekvens i forhold til, hvor i landet man befinder sig.
Derfor er der kommet en anden form for radio til, som kaldes DAB. DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcast, og det er altså en digital radioteknik. En DAB -radio er også baseret på radiobølger ligesom en FM radio, men til gengæld skal der en computerchip til for at lave en DAB-radio. En DAB-radio er en del mere kompleks end FM-radioen. Forskellen er dog, at det ikke er analoge signaler i form af lydbølger, men det er en overførsel af en serie 1’er og 0’er, som man også kender det fra en CD og fra musikformatet MP3. Dette medfører, at der ikke længere kun kan ligge én radiokanal på en frekvens.
DAB-kanaler er placeret i andre frekvensområder end FM-kanaler. I Danmark bruger man gamle TV-kanaler til at transportere DAB. Disse kanaler kaldes 11C, 12C og 13B. En betydelig forskel på DAB og FM er, at DAB-kanaler har den samme frekvens over hele landet. Man kan derfor ikke opleve det samme problem, som man kan med FM, hvor man skal finde en ny frekvens, når man bevæger sig til en anden del af Danmark.

I Danmark kender de fleste mennesker Danmarks Radios mange kanaler til DAB-radioer, som for eksempel P7 Mix og P6 Beat. Lige da DAB kom frem, blev det et problem for mange, der gerne ville høre disse kanaler, og som kun havde de almindelige FM-radioer. Derfor måtte mange investere i en DAB-radio. Men i dag løses det problem af mange ved at høre radio på internettet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *